Noutăți și speranțe       Alzheimer este cea de-a 6-a cauză de deces, iar în prezent este singura boală din primele 10 principale cauze de deces care nu are vindecare sigură. O descoperire mai recentă aparține cercetătorilor de la Universitatea Stanford. Cercetarea în maladia Alzheimer a oferit tuturor motive de-a spera că un medicament va fi capabil să vindece boala Alzheimer. Odată cu descoperirea EP2, o proteină care împiedică celulele sănătoase să curețe creierul de bacterii, precum și a microgliei, o celulă ce protejează creierul și măduva spinării, se conturează principala formă de apărare din sistemul nervos central.

Planuri pentru viitor

       Echipa de la Universitatea Stanford speră să fie capabilă să producă un medicament/component care să blocheze doar EP2, pentru a preveni efectele secundare adverse și, în cele din urmă, pentru a vindeca Alzheimer.

       Alzheimer este o boală a cărei cauză nu a fost corespunzător definită până în prezent. Cu recenta descoperire a noii bacterii EP2, viitorul arată promițător. Maladia se instalează încet și evoluează în timp, odată cu îmbătrânirea. Primele simptome comune sunt, de obicei, pierderile de memorie, privind mai ales lucruri foarte frecvente sau evenimente recente. Pe măsură ce boala ajunge la stadii moderate și avansate, se vor observa schimbări în comportamentul persoanei, oscilații în stările sufletești și probleme de limbă sau de vorbire. În cele din urmă, funcțiile corpului se oprescă.

       Unii cercetători sunt totuși convinși că ceva se mai poate face încă. O soluție de ajutor pe care ei o propun cu fermitate este stimularea creierului către o reacție imună față de Alzheimer. Asemenea reacție poate rezulta de la celulele ce elimină bacteriile si alte depozite periculoase pentru buna funcționare. Aceste celule, numite “microglia”, sunt mai active la tineri. Cu toate acestea, la persoanele vârstnice, o singura proteină, cunoscută îndeobște ca EP2, a fost identificată ca sursă de regres pentru funcționalitatea creierului, conducând la pierderile de memorie.

       EP2 este acronimul pentru proteina extracelulară 2. EP2 a fost descrisă ca o bacterie periculoasă pentru celulele microglia din creier, care se pare că reprezintă 10-15% din totalul celulelor ce se găsesc în creier. Acestea acționează ca avanposturi în apărarea împotriva oricăror materiale suspecte pentru creier. Odată distruse, funcționalitatea creierului încetează. Aceasta se petrece atunci când sunt atacate de bacteria EP2, ce le poate opri din funcționare, provocând inflamații, iar persoana își pierde capacitatea funcționare eficientă. Totuși, atunci când sunt atacate, ele produc celule de rezervă, ce ajută la distrugerea invadatorului străin.

EXPERIMENTE RECENTE

       EP2 a fost testată pe șoareci, iar cei vârstnici nu au suportat-o pentru că a condus la completa oprire a celulelor microglia. Șoarecii prelucrați prin inginerie genetică au supraviețuit bolii, ceea ce înseamnă că blocarea EP2 poate răsturna declinul de memorie, ce este considerat a fi primul semn de Alzheimer. Nu se cunoaște clar dacă EP2 are și alte efecte secundare. Cu toate acestea, cercetătorii și alți profesioniști din domeniul medical de la Universitatea Stanford, printre alții, lucrează pentru a obține un compus care să blocheze orice efecte secundare. Ei lucrează, de asemenea, pentru a determina căi de vindecare a maladiei Alzheimer, în special pentru cei deja diagnosticați.

nav-icon