ProblemeleManifestarea inițială a demenței este afectarea memoriei, judecații și orientării. Adesea, persoanele în vârstă sunt găsite rătăcind, confuze și fără să-și puată găsi destinația , chiar în zone familiare. În stadii mai avansate, pacienții își pierd abilități de bază, cum ar fi îmbrăcatul, îmbăiatul, mâncatul sau recunoașterea membrilor de familie. Pe măsură ce boala avansează, ciclul zilnic de veghe-somn se perturbă, deplasarea devine dificilă sau chiar imposibilă și se pierde controlul asupra sfincterelor.

În ultimii 3-5 ani de viață, mulți pacienți au nevoie de îngrijire intensivă și specializată precum și de supraveghere permanentă.

In mod curent, îngrijirea este furnizată la domiciliu de către familie sau de către un ajutor angajat. Cu toate acestea, deoarece pacienții au nevoie de îngrijire neîntreruptă, funcționarea întregii familii este grav afectată, iar îngrijirea la domiciliu devine practic imposibilă. Asemenea situații devin evidente mai ales în orașele mari, unde cele mai multe familii locuiesc într-un spațiu limitat si au programe stricte de muncă.

Cu toate acestea, decizia de a muta un membru fragil al familiei din propria casa într-o unitate de îngrijire este adesea asociată, ambivalent, cu vinovăția, precum și cu sentimentul de abandon. Această asociere este adesea agravată de calitatea scăzută a îngrijirii și a unităților de îngrijire, care este destul de frecvent întâlnită în țările unde industria de îngrijire specializată în sanatorii de bătrâni este subdezvoltată.

nav-icon